BEHANDELMETHODEN

Behandelmethoden


De behandeling bestaat uit een intake- en adviesgesprek, het opstellen van doelen en een behandelplan, de daadwerkelijke behandeling, en evaluatie.


Binnen de Generalistische Basis GGZ zie ik cliënten kortdurend (ongeveer 10 gesprekken).


Wanneer ik tijdens de intake-fase of tijdens de behandeling overtuigd raak dat u elders beter geholpen kan worden, zal ik proberen u naar de juiste plek binnen de Specialistische GGZ te verwijzen (via de huisarts) met een advies voor vervolg diagnostiek- en/of behandeling. 

CGT - Cognitieve Gedragstherapie -


Cognitieve gedragstherapie is een wetenschappelijk effectief bewezen behandeling voor een verscheidenheid aan klachten, zoals o.a. paniekklachten, sociale angstklachten, piekeren, traumaklachten, dwangklachten, ziekte-angst (hypochondrie), depressieve- en somberheidsklachten, negatief zelfbeeld, slaapproblemen. Deze therapie is volgens de richtlijnen de eerste keus behandeling voor de meeste klachten waar mensen voor naar de psycholoog gaan.

Meer informatie zie GGZ Standaarden.


Het woord ‘cognitie’ betekent ‘gedachte’. We weten dat wat men denkt invloed heeft op wat men voelt en daarmee op wat men doet. Wat men doet heeft weer gevolgen voor de lange en korte termijn. 


Bijvoorbeeld: Als u op een verjaardag bent en iedereen kijkt naar u, en u denkt ‘mensen vinden mij stom’, dan zal u zich somber of angstig voelen, en de neiging hebben om weg te gaan. De volgende keer zult u misschien niet gaan (vermijdingsgedrag), of neemt u voordat u naar een verjaardag gaat alvast iets in zoals bv medicatie of alcohol (veiligheidsgedrag). Vermijdings- en veiligheidsgedrag zorgen er voor dat u zich op de korte termijn misschien minder angstig of somber voelt, maar op de lange termijn mist u steeds meer verjaardagen en blijft u hier bang voor, heeft u minder contact, en wordt u meer somber. 


Vaak zien we dat mensen ofwel een gedachte hebben die niet klopt (bv ‘iedereen vindt mij stom’) of waarvan de kans wordt overschat dat dit zal gebeuren (bv ‘als ik een vliegtuig in stap, dan storten we neer’). Deze gedachten zijn hiermee vaak niet helpend om te doen wat u graag zou willen. In therapie leert u deze gedachten te herkennen, te onderzoeken en te toetsen, en daarnaast nieuwe gedachten, nieuw gedrag en daarmee nieuwe ervaringen op te doen. CGT is een actieve therapie, wat inhoudt dat u naast de gesprekken thuis oefeningen doet die wij samen voor- en nabespreken. 


Ik geloof in een persoonlijke aanpak en neem vaak de leergeschiedenis van de gedachten of klachten mee. Soms ontdekken we bijvoorbeeld dat u in veel verschillende situaties steeds dezelfde gedachte heeft bv ‘ik ben of anderen vinden mij oninteressant, stom, lelijk, saai, raar etc.’, of dat er iets is gebeurd waardoor u heeft geleerd om bijvoorbeeld ergens bang voor te zijn. In therapie zullen we dan ook de gebeurtenissen uit het verleden die deze gedachten aansturen, aandacht geven en waar nodig behandelen met CGT en/of verwerkings- en traumagerichte interventies. 


Meer informatie:

Wat is cognitieve gedragstherapie - VGCt   

G-schema, Cognitieve Gedragstherapie

EMDR - Eye Movement Desensitization and Reprocessing - 


EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode. 


EMDR is een methode waarbij mensen afgeleid worden als ze aan een trauma denken. Men kan geen twee dingen tegelijkertijd doen, bijvoorbeeld een ingewikkeld pianostuk spelen en tegelijkertijd de tafel van 17 opzeggen. Van ditzelfde principe maakt EMDR gebruik. Aan u wordt gevraagd om naar een beeld van de traumatische herinnering te kijken en tegelijkertijd iets anders te doen, meestal is dat het met uw ogen volgen van de vinger van de therapeut die voor uw ogen heen en weer gaat. Er vindt dan een wedstrijd plaats tussen het beeld van de traumatische herinnering aan de ene kant, en de afleidende taak aan de andere kant. Hierdoor vervaagt langzamerhand de herinnering aan de gebeurtenis, en wordt deze minder helder. Met EMDR wordt op die manier de emotionele lading van eerdere gebeurtenissen verminderd waardoor u niet meer zo overspoeld raakt bij het denken aan de gebeurtenis. Daarnaast verandert vaak de betekenisverlening van de eerdere nare gebeurtenis. Het verwerken van eerdere ervaringen draagt hierdoor ook bij aan het leren van nieuwe, meer realistische en helpende gedachten. 


EMDR is volgens de richtlijnen (één van) de eerste keus behandeling voor de verwerking van ingrijpende gebeurtenissen en trauma’s. 

Omdat mijn praktijk alleen kortdurende behandeling kan bieden, moet ik me beperken tot EMDR trajecten voor enkelvoudig trauma. Voor behandeling van meervoudig of complex trauma kunt u terecht in de Specialistische GGZ. 


Meer informatie:

www.emdr.nl 

Tot slot 

Tenslotte neem ik elementen mee uit andere therapie-vormen waar ik in ben opgeleid: 

- Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy (CBASP) 

- Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT) 

- Acceptance and Commitment Therapie (ACT) 

- Schematherapie (basis) 

NB. Ik doe geen volledige schematherapie, dat valt binnen de Specialistische GGZ.



Share by: